EU klame investory! Bude následovat trest?

18. 07. 2010 20:33:14
V sobotním vydání Lidových novin (LN; 17.7.2010,str. 22) publikoval Pavel Kohout článek s názvem „Jak v Evropě selhal trh“. Přestože články od tohoto autora s chutí čtu, tentokrát mě hodně zklamal.

Článek se týká aktuální situace Řecka a přístup EU, respektive jejich čelních představitelů, k současnému stavu. Autor dochází k závěru, že trh (dluhopisový) selhal, protože celých 10 let věřil, že Řecko (a také, Španělsko, Portugalsko, Itálie a další) jsou na tom stejně dobře jako evropský premiant – Německo. Po celou tuto dobu totiž investoři půjčovali Řecku za téměř stejný úrok jako Německu, přesněji řečeno o 0,2-0,3% více než byl úrok pro Německo. Přitom před vstupem do EU byla riziková přirážka Řecka i dvouciferná. V roce 1993 to bylo dokonce 17,84% (!). Jak se přibližovalo členství Řecka v EU přirážka klesala až na zmíněnou hodnotu. Investoři uvěřili výrokům vrcholných představitelů EU, Evropské centrální banky a jiných evropských institucí, že mezi bonitou států v rámci EU není prakticky rozdíl, což jak se později ukázalo, nebyla pravda. Poučné je v této souvislosti například usnesení Evropské rady z roku 2001: „Oblast společné měny nyní představuje osu stability pro účastnické země, protože je chrání před spekulacemi a finančními zmatky. Posiluje vnitřní trh a přispívá k udržení zdravých ekonomických ukazatelů, což podporuje udržitelný růst“ nebo výrok pana Manuela Barrosa z února 2009: „Euro je ochranný štít proti krizi“.

Důvod, proč mám potřebu se k článku Pavla Kohouta vyjádřit, je můj kategorický nesouhlas s jeho tvrzením, že selhal trh. Řecko (a jiné státy v rámci EU) si prostě půjčovali za takový úrok, jaký jim investoři nabídli. Neberu-li v úvahu, že na nabídkové straně byly v hojném zastoupení především Německé a Francouzské banky s výrazným vlivem státu, šlo o běžný obchodní vztah založený na nabídce a poptávce. Dokud nehrozilo nebezpečí bankrotu, Řecko dostávalo své peníze, investoři vydělávali a všichni byly spokojení. V tom žádné selhání trhu nevidím. To je stejné, jako bych tvrdila, že trh selhal, protože banka půjčila firmě, která později zkrachovala.

Kde vidím já selhání je fakt, že žádný z čelních představitelů EU či jejich institucí není hnán k odpovědnosti, že klamal investory, kteří si koupili dluhopisy Řecka na základě dobré víry v pravdivost veřejných výroků a usnesení EU. Kupříkladu Americká banka Goldman Sachs za klamání investorů dostala nedávno od federální americké komise pro cenné papíry a burzu pokutu 0,5 miliardy USD. Podle této komise se „Tento případ stane nezapomenutelnou lekcí pro americký finanční sektor. Ukazuje, že ani jeho nejvyšší představitelé neuniknou trestu, pokud poruší základní principy poctivé a spravedlivé práce.“

V socialistické Evropě není ani myslitelné, že by politici byli jakkoli odpovědni za své „sociálně inženýrské“ aktivity. Pokud vznikne problém, jako aktuálně v Řecku, všechno se svede na „třídního nepřítele“... v tomto případě za situaci může „útok chamtivých spekulantů“, kteří svou „honbou za ziskem“ uvrhli Řecko do zmíněných problémů. Jak napsal George Orwell: „V době všeobecného klamu říkat pravdu znamená revoluční čin.“

Autor: Tereza Kakosová | neděle 18.7.2010 20:33 | karma článku: 20.38 | přečteno: 1148x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 256 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 439 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 110 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 593 | Diskuse
Počet článků 39 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3101
Hlásím se ke kapitalismu, ke konzervativnímu myšlení a k tradičním evropským hodnotám. Nahání mi hrůzu environmentalismus, multikulturalismus a Evropská unie. A nemám ráda tvrzení, že nikdy nevíme nic jistě, nikoho nemáme morálně hodnotit a svět není černobílý.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...