Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministr školství Dobeš si neumí natáhnout kondom

Nevím to sice z vlastní zkušenosti, ale předpokládám, že s ohledem na věk pana ministra, nebyl na základní škole se sexuální výchovou konfrontován a je v tomto ohledu tedy „nedovzdělán”. To je logický závěr z jeho postoje k „metodické příručce sexuální výchovy ve škole“, která odstartovala vášnivý spor mezi rodiči a ministerstvem.

Z rozhovoru v sobotních Lidových novinách jsem vyrozuměla, že nový pan ministr není bigotní ani prudérní, a tak mi jistě tento eroticky působící nadpis odpustí či dokonce jej přivítá. Vlastně jsem ani o jeho postoji k nové metodické příručce pro učitele „Jak vést děti k sexuální výchově” nechtěla psát. Původně bylo mým plánem si odtud vypůjčit jen nápad s kondomem do nadpisu. Pak jsem si však neprozřetelně stáhla pdf celé inkriminované příručky. Pokud se domníváte, že vypovídá něco o sexuální výchově, jste na velkém omylu. Je to především smutná výpověď o úrovni našeho školství, respektive o těch, kteří mají naše školství tzv. „na práci“.

Významem vzdělání a podporou vzdělanostní ekonomiky (asi jen evropští politici tuší, co tento výraz znamená) se dnes zaštiťuje každý politik. A všichni se předbíhají v demonstraci své úcty k učitelskému povolání i nápadech, jak zvýšit prestiž učitelů ve společnosti. Nový ministr školství v již zmíněném rozhovoru pro Lidové noviny (31.7.2010, str 11) například říká „Učitel je stejně důležitý jako lékař a kněz“. Ovšem je typické, že ve chvíli, kdy se má tento respekt prokázat v činech, je vše poněkud jinak.

Podle mého názoru se respekt nejlépe projevuje zvýšením svobody v rozhodování. Takovým projevem by bylo například posílení autonomie ředitelů škol, snížení byrokratické zátěže a rozpracování koncepce ministerstva školství jako minimalistické servisní „organizace“ pro potřeby učitelského sboru a rodičů.  

Smutnou realitou však je, že pan ministr ještě ani neusedl do ministerského křesla a již nás seznámil se svým plánem zavést gigantický byrokratický projekt „smlouvy mezi rodiči a školou“. Neumím si totiž představit, že v podmínkách našeho školského systému, se cokoliv, co se nazve smlouvou, nestane okamžitě rukojmí úředníků.

Druhé téma, které panu ministrovi dalo příležitost demonstrovat jeho vztah k učitelům, je v úvodu článku zmíněná „metodická příručka sexuální výchovy na školách“. Sexuální výchova se přitom učí na školách dlouhodobě, ale většinou si o náplni rozhodovaly jednotlivé školy samy. Úředníci dospěli z nějakého důvodu (motivem se asi stala nějaká atraktivní dotace z EU fondů?) k přesvědčení, že je nutný v této věci jejich odborný zásah a tak vznikl „metodický“ materiál, který vzbudil obrovské vášně u rodičů i církve.  A reakce pana ministra? Cituji opět z rozhovoru pro Lidové noviny…“Mě teď čeká jednání se skupinou rodičů, kteří si na sexuální výchovu stěžují. To je bigotní a trošku mimo mísu, ale mě na nich fascinuje, jak vážně berou odpovědnost za své děti“.

Pokud pana ministra „fascinuje zájem rodičů o své děti“, předpokládám, že ho jistě „fascinuje i zájem učitelů o svoji profesi“ a „zájem ředitelů na úrovni školy“.  A pokud považuje za podporu učitelů fakt, že podpoří úředníky ministerstva v jejich svatém boji za nečitelnou, nemetodickou, byrokratickou a hloupou příručku, pak nezbývá než parafrázovat citát Marka Twaina: „Nedopusťme, aby „ministerstvo školství“ stálo v cestě vzdělání.“

Proto doporučuji rodičům, aby svojí petici zaměřili proti úředníkům z ministerstva školství, kteří jsou schopni vyprodukovat tak otřesný materiál. Protože to je pro budoucnost jejich dětí mnohem podstatnější, než zda přivítá učitel své žáky s nataženým kondomem na ruce!

Autor: Tereza Kakosová | úterý 3.8.2010 21:42 | karma článku: 22,31 | přečteno: 1882x
  • Další články autora

Tereza Kakosová

Proč nám už ňák nejdou slova přes pysky?

Porozumět větám vysloveným ve veřejném mediálním prostoru se stává čím dál tím nemožnější. S aktuálním vrcholením počtu politických debat je to ještě zřetelnější. Jazyk nám prostoupila slovní spojení a větná klišé, kterým nerozumí ani ti, z jejichž úst vypadávají. Nad vyslovenými myšlenkami přestala být potřeba se zamyslet. Nedělají to ti, kteří je formulují, ale ani ti, kteří jim naslouchají. Důležité je jen jedno, že věta obsahuje slova dostatečně veřejno-státně-správně neurčitá.

5.10.2013 v 8:11 | Karma: 21,11 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Konkurovat nebo nekonkurovat Číně to je, oč tu běží!

Tak dlouho jsme si za reálného socialismu chránili naše sociální výdobytky, až se staly pouhými zbytky, o které nikdo nestál. Komunisté nás přesvědčovali o jejich výhodách, předhazovali nám srdcervoucí osudy prostých lidí hozených všanc bezcharakterním kapitalistickým vykořisťovatelům, a když nebylo zbytí, chránili nás i před námi samotnými.

6.5.2012 v 22:01 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2738x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Sociál(istické) výdobytky si brát nenecháme!

Když na počátku letošního roku vyšlo najevo, že název seriálu „Hříšní lidé města pražského“ inspirovaného pražským podsvětím třicátých let je aktuálnější, než se zdá, a že schopnosti policejního rady „Vacátka“ jsou dnes spíše ve službách „hříšných lidí“ než naopak, zvedla se vlna celonárodního znechucení a odporu (myšleno hnusu).

6.5.2012 v 9:44 | Karma: 32,45 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Nenechme se už strašit koncem EU!

Nevím jak ostatní, ale já už se minimálně půl roku při jakémkoli setkání, ať už pracovním, přátelském nebo zcela náhodném, setkávám s lidmi, kteří mají strach ze své budoucnosti. Ten strach nemá vůbec nic co dočinění s jejich aktuálním pracovním nebo osobním životem. Ba možná naopak. V práci se daří, zakázky jsou, osobní život je zalitý sluncem. Tak co je tím pomyslným stahujícím se černým mračnem nad jejich individuálními osudy? Médii a evropskými úředníky hystericky vykreslovaná apokalypsa Evropské unie.

1.1.2012 v 18:05 | Karma: 37,59 | Přečteno: 2589x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Komunismus a Europeismus. Co mají společné?

Mnohokrát v životě jsem si ověřila, že stačí obyčejný selský rozum a určitá míra pozornosti a snadno vysledujete aktuální společenské problémy, pnutí i budoucí trendy. Chce to možná jen víru ve vlastní názor a ochotu používat vlastní rozum (...ne ten médii naservírovaný).

29.12.2011 v 13:08 | Karma: 44,63 | Přečteno: 5444x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3101x
Hlásím se ke kapitalismu, ke konzervativnímu myšlení a k tradičním evropským hodnotám. Nahání mi hrůzu environmentalismus, multikulturalismus a Evropská unie. A nemám ráda tvrzení, že nikdy nevíme nic jistě, nikoho nemáme morálně hodnotit a svět není černobílý.

Seznam rubrik