Politika ústupků vede do pekla

18. 10. 2010 21:57:38
Kolikrát jsem si už položila otázku, jak je možné, že lidé byli tak slepí a hluší, že neviděli v Německu přicházet Hitlera a podcenili zrůdnost komunismu. Proč, když nahlížíme do minulosti, jasně vidíme osudové omyly našich předků, a v prožívání přítomnosti má řada z nás přirozené instinkty paralyzovány?

Na tu otázku sama neumím odpovědět. Jen vím, že právě prožíváme historickou chvíli, při jejímž hodnocení si budou mé děti klást otázku se stejným nepochopením naší slepoty a hluchoty, jako si ji kladu já při pohledu do minulosti.

Ve třicátých letech vidělo žalostně málo politiků v nacistickém hnutí hrozbu pro Evropu. Main Kampf byl vesměs považován za snůšku fantasmagorií, nikoli za vážně myšlenou vizi k ovládnutí světa. V Evropě té doby vrcholilo období appeasementu, politiky ústupků, s níž Británie a Francie přistupovaly také k stále bez­ostyšnějšímu porušování Versailleské smlouvy nacistickým Německem. Doufali, že „formou ústupků“ Hitlera „usmíří“ a vyhnou se možnému konfliktu. Na jejich adresu poznamenal v roce 1938 Winston Churchill – jeden z mála evropských politiků, kteří si nebezpečí této politiky plně uvědomovali: "Měli jste na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolili jste hanbu. Budete mít válku.”

Tak, jako britská politika appeasementu byla jednou z příčin nástupu Hitlera, je dnes politika appeasementu k Bruselu tím důvodem, proč nás v Evropě nečekají dobré roky. Politici národních vlád zavírají oči před oslabováním svobody jednotlivých států Evropské unie na úkor posilování moci evropského úřednického centra. Národní vlády se staly zkorumpované svými vlastními bruselskými ambicemi i mocí. Udržet si dobré kontakty s bruselskými úředníky se stalo součástí pragmatického kariérního postupu národního politika. Po ukončení lokální politické kariéry bude totiž za své věrné „evropské“ názory oceněn lukrativním místem v jedné z mnoha, pro ten účel vytvořených, bruselských institucí.

Manipulace s informacemi, lži a arogance moci. Téměř vždy jsou tyto projevy bruselských úředníků ponechány národními vládami bez povšimnutí. Příklady podobného chování máme dnes a denně na očích. Ale razantní reakci jednotlivých členů Evropské unie jsem nezaznamenala.

Historie nás mnohokrát poučila, že je tragickým omylem domnívat se, že strategie ústupků vede k prosazení vlastních zájmů. Možná částečně, ale vždy dočasně. Politika „shovívavosti“ k Hitlerovi ve třicátých letech minulého století je toho důkazem. Pokud budou národní vlády stále přehlížet zjevné bobtnání moci v bruselském centru, jednoho dne jim přeroste přes hlavu.

Milton Friedman odhadoval, že eurozóna vydrží asi 15 let. Historie nám nastavuje nekompromisní zrcadlo. Velké říše se nakonec vždy rozpadly. Zničila je enormní byrokracie a její narůstající arogance, neschopnost vymáhat stále složitější zákony a naprostá ztráta loyality občanů. Obávám se, že jsme už jen pomyslný krok od naplnění našeho nevyhnutelného evropského osudu.

Autor: Tereza Kakosová | pondělí 18.10.2010 21:57 | karma článku: 29.72 | přečteno: 1712x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 560 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse
Počet článků 39 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3101
Hlásím se ke kapitalismu, ke konzervativnímu myšlení a k tradičním evropským hodnotám. Nahání mi hrůzu environmentalismus, multikulturalismus a Evropská unie. A nemám ráda tvrzení, že nikdy nevíme nic jistě, nikoho nemáme morálně hodnotit a svět není černobílý.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...