Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konkurovat nebo nekonkurovat Číně to je, oč tu běží!

Tak dlouho jsme si za reálného socialismu chránili naše sociální výdobytky, až se staly pouhými zbytky, o které nikdo nestál. Komunisté nás přesvědčovali o jejich výhodách, předhazovali nám srdcervoucí osudy prostých lidí hozených všanc bezcharakterním kapitalistickým vykořisťovatelům, a když nebylo zbytí, chránili nás i před námi samotnými.

Hranice se zavřely, ti kteří se rozhodli, že život s „výdobytky“ stojí za pěkné „prd“ byli zavírání, perzekuováni i zabíjeni… Snad nemá smysl podrobně situaci naší země před 23 lety líčit, zase tak minulá doba to není.

Proto povzdechnutí místopředsedy Senátu Petra Pitharta v Hospodářských novinách "Cena za konkurenceschopnost" nad evropskou a českou (ne)konkurenceschopností s Čínou je tak obludné. Jako bývalý komunista umí, stejně jako desetiletí před ním jeho kolegové, vystavět své argumenty pouze na strachu. Věty „nebudeme obchodovat se zeměmi, které tolerují dětskou práci“  nebo „Čína je rezervoár pro nejdrsnější vykořisťování stovek milionů chudých…“, jsou jak vystřižené z učebnic padesátých let minulého století. Je velmi smutným paradoxem naší doby, že jsou to slova (ne)bývalého komunisty o komunistické zemi. A ještě smutnější je fakt, že s jeho návrhy řešení – tedy izolovat se, chránit se a ideálně úplně zavřít hranice, souhlasí tolik lidí, jak vidno z diskuse pod mým předchozím blogem.

Přiznat si realitu stavu věcí – tedy že na rozdíl od nás Čína roste a prosperuje, je mnohem složitější a bolestnější. A najít recept jak konkurovat, vyžaduje ještě mnohem více úsilí. Ale je to jediná možná cesta. Zavírání hranic přece musíme z vlastní zkušenosti vědět, že naprosto nic neřeší, jen a jen zhoršuje!

Ostatně, už dlouho jsem přesvědčená, že zase tak špatné to s námi a naší možností konkurovat Číně a jiným není. Když vezmu v potaz, jak obrovskou kouli na noze si čeští, potažmo evropští podnikatelé a zaměstnanci táhnou v podobě mamutích úřednických aparátů domácích a navrch evropských, že musí vydělávat na solární, biomasí, větrné a jiné psychózy, na obludně vysoké platy i doživotní důchody evropských politiků, na planetární korupci v rámci všeho možného i nemožného přerozdělování…tak je s podivem, jak dobře se nám ještě daří!

Někteří diskutéři mě posílají do Číny, abych si koupila jednosměrnou letenku. Na rozdíl od nich jsem tam už byla. Možná by to prospělo i jim, ovšem s podmínkou návratu. Snad by to změnilo jejich přezíravý postoj a přimělo je konečně uvažovat, jak opravdu konkurovat. Protože to je to jediné, oč tu běží.

Autor: Tereza Kakosová | neděle 6.5.2012 22:01 | karma článku: 32,91 | přečteno: 2738x
  • Další články autora

Tereza Kakosová

Proč nám už ňák nejdou slova přes pysky?

Porozumět větám vysloveným ve veřejném mediálním prostoru se stává čím dál tím nemožnější. S aktuálním vrcholením počtu politických debat je to ještě zřetelnější. Jazyk nám prostoupila slovní spojení a větná klišé, kterým nerozumí ani ti, z jejichž úst vypadávají. Nad vyslovenými myšlenkami přestala být potřeba se zamyslet. Nedělají to ti, kteří je formulují, ale ani ti, kteří jim naslouchají. Důležité je jen jedno, že věta obsahuje slova dostatečně veřejno-státně-správně neurčitá.

5.10.2013 v 8:11 | Karma: 21,11 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Sociál(istické) výdobytky si brát nenecháme!

Když na počátku letošního roku vyšlo najevo, že název seriálu „Hříšní lidé města pražského“ inspirovaného pražským podsvětím třicátých let je aktuálnější, než se zdá, a že schopnosti policejního rady „Vacátka“ jsou dnes spíše ve službách „hříšných lidí“ než naopak, zvedla se vlna celonárodního znechucení a odporu (myšleno hnusu).

6.5.2012 v 9:44 | Karma: 32,45 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Nenechme se už strašit koncem EU!

Nevím jak ostatní, ale já už se minimálně půl roku při jakémkoli setkání, ať už pracovním, přátelském nebo zcela náhodném, setkávám s lidmi, kteří mají strach ze své budoucnosti. Ten strach nemá vůbec nic co dočinění s jejich aktuálním pracovním nebo osobním životem. Ba možná naopak. V práci se daří, zakázky jsou, osobní život je zalitý sluncem. Tak co je tím pomyslným stahujícím se černým mračnem nad jejich individuálními osudy? Médii a evropskými úředníky hystericky vykreslovaná apokalypsa Evropské unie.

1.1.2012 v 18:05 | Karma: 37,59 | Přečteno: 2589x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Komunismus a Europeismus. Co mají společné?

Mnohokrát v životě jsem si ověřila, že stačí obyčejný selský rozum a určitá míra pozornosti a snadno vysledujete aktuální společenské problémy, pnutí i budoucí trendy. Chce to možná jen víru ve vlastní názor a ochotu používat vlastní rozum (...ne ten médii naservírovaný).

29.12.2011 v 13:08 | Karma: 44,63 | Přečteno: 5444x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Belzebub Tomáš Halík

Když o tom tak uvažuji, tak by se pan Halík v pohádce Hrátky s čertem hodil vlastně mnohem víc, než na roli Belzebuba, na poustevníka otce Školastika. Symbolu zvrácené morálky, nenaplněných ambicí a koncentrované zloby. S jediným rozdílem, pokud si dobře pamatuji, otec Školastik se v závěru pohádky poučil ze svých chyb a napravil, což se u pana Halíka očekávat nedá.

30.11.2011 v 23:05 | Karma: 35,81 | Přečteno: 2898x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3101x
Hlásím se ke kapitalismu, ke konzervativnímu myšlení a k tradičním evropským hodnotám. Nahání mi hrůzu environmentalismus, multikulturalismus a Evropská unie. A nemám ráda tvrzení, že nikdy nevíme nic jistě, nikoho nemáme morálně hodnotit a svět není černobílý.

Seznam rubrik