Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ML

Niktor

14. 8. 2011 16:11
Na tomto kontinentu nejsme tisíce let

Zas to s tím vlasteneckým bitím se v prsa nepřehánějte. První zprávy o Slovanech pochází někdy z 6. století, český národ jako takový je ještě o takových 500 let mladší. Takže ne, tisíce let tu opravdu nejsme a nejsme ani o moc starším národem, než Angličané...

0 0
možnosti
ML

Niktor

14. 8. 2011 16:25
Re: Na tomto kontinentu nejsme tisíce let

K samotnému článku v The Economist - Celou dobu se tam jasně mluví o vystupování politiků a diplomacie a rozhodně není naznačováno, že toto nějak vychází jejich etnického či kulturního pozadí. Jen a pouze v poslední větě přichází ono šklebivé rýpnutí (věřím, že záměrně nadnesené) "That is because, although some easterners may be irritating, noisy and unfashionable, in modern Europe they are indispensable."

Srovnejme třeba s textem Roma Jocha o Rusku: "Nešťastná země.Naprostá beznaděj. Co napsal markýz Astolphe de Custine před 170 lety, platí i dnes.'Národy mají vždy dobré důvody být tím,čím jsou, a tím nejlepším ze všech je ten, že nemohou být něčím jiným.“„Neviním Rusy kvůli tomu, jací jsou; viním je kvůli tomu, že se snaží vypadat jako my /Evropané/. Nejde jim o to být civilizovaní, jde jim mnohem víc o to, abychom my tomu věřili. Byli by šťastnější, kdyby mohli být strašnějšími a barbarštějšími než skutečně jsou–pokud by jiní ovšem věřili, že lepší a civilizovanější vlastně jsou.“

0 0
možnosti
RL

Limburger

14. 8. 2011 15:40
Pod tím článkem tam je dobrá diskuse

Díky za upozonění na něj, paní Kakosová. Nemáte tam také nějaký příspěvek a pokud ano, prosím pod jakým nickem? Třeba tohle he opravdu pěkné: rubber duck wrote: 

Aug 12th 2011 9:32 GMT

0 0
možnosti
RL

Limburger

14. 8. 2011 15:40
Re: Pod tím článkem tam je dobrá diskuse

Dear Economist, if you consequently call East Europe

"post-Communist" more than 20 years after the Wall had fallen, would you

mind if we refer to the UK as "pre-Islamic"?

3 0
možnosti
MT

Marek Trizuljak

14. 8. 2011 15:24
Navzdory volnějšímu překladu

či přesněji navzdory správnému upozornění na chyby v překladu, je duch článku povýšenecký a ohradit bychom se měli. Když už jsme v moderní Evropě "indispensable" tak snad máme i právo se ozvat. (Píši to navzdory tomu, že nejsem ani náhodou nekritickým obdivovatelem V. K.)

0 0
možnosti
MB

MacX

14. 8. 2011 14:55
Umíte anglicky, dámo?

"...although some easterners may be irritating, noisy and unfashionable, in modern Europe they are indispensable." rozhodně není vaše:" Východoevropané mohou být k nevydržení hluční vidláci, ale že v moderní Evropě jsou bohužel nezbytní."

Dost mi to připomíná kauzu návštěvy europoslanců u Klause, která vznikla z úmyslně překrouceného překladu toho, co europoslanci řekli (a kteří se, neznajíce češtiny, nemohli bránit).

Podobně paní Kakosová, neznajíc angličtiny nebo využívajíc, že její názoroví souputnící, obdivovatelé "pana profesora", anglicky neumějí, opět po čase rozehrává hru na to, kterak nám zlí zápaďáci ubližují a pomlouvají naši stranu a vládu, či dnes hradního komika. Jako bych si to od dob bolševika nepamatoval. Každému v Evropě (a po videu s perem i ve světě) je ten pán k smíchu, a to přivádí jeho obdivovatele k zuřivosti. A zuřivost zaslepuje.

2 0
možnosti
SB

Slavomír 1966

14. 8. 2011 15:03
Re: Umíte anglicky, dámo?

Víte, že je tomu naopak? Já bych si moc přál, aby Klaus neměl pravdu. Když je skeptický k evropské budoucnosti, tak vlastně je skeptický i k mé osobní budoucnosti, jelikož těch dvacet, třicet nebo čtyřicet roků, které by mi podle statistiky měly tady na tomto světě zbývat, bude spojeno s Evropou. Velice moc bych byl rád, kdybych Klause mohl označit za šaška a do příštích desítilietí v historii Evropy se dívat s optimismem. Jak rád bych se nad Klausovými skeptickými předpověďmi pobaveně smál, nemuseje mít strachu o budoucnost. na mé budoucnosti mi záleží více než na tom, jestli je Klaus šašek, nebo není. Bohužel však Klausovy skeptické názory sdílím, což znamená, že i svou budoucnost vidím velice nejistě. A také budoucnost Vaši, protože i Vy jste Evropan, ale na to jste ještě neuzrál, abyste tuto mou úvahu pochopil.

3 0
možnosti
K

kevinbb

14. 8. 2011 14:50
Mate pravdu a

dobre jste popsala pointu clanku v economist.

R^

0 0
možnosti
SB

Slavomír 1966

14. 8. 2011 14:48
................

O hezkých ženách se říká, že jsou hloupé. Totéž se říká o blondýnách. Autorka splňuje obě tyto podmínky - je hezá a je blondýna. Má tudíž hned dvojnásobné právo být hloupá. Přesto toho práva nevyužívá a píše velice moudře. Dopusstila se jediné chyby - Mnichov byl v roce 1938, nikoli v roce 1939. Ale pokud jde její o myšlenky, vše je v naprostém pořádku. KARMA!!!

0 0
možnosti

debater

14. 8. 2011 14:51
Re: ................

R^

0 0
možnosti

Obyčejný člobrda

14. 8. 2011 14:42
A nemají pravdu?

Bylo by myslitelné, aby se prezident skutečně západoevropské země navážel do pochodu homosexuálů? Kradou britská královna nebo francouzský prezident propisovačky v přímém přenosu? Nemyslím si, že náš národ je horší než ty západní, ale bohužel si stále za reprezentanty volíme burany, a oni nás tak pak vidí.

0 0
možnosti
MV

marek,voksay.idnes

14. 8. 2011 14:25
Máte naprostou pravdu ....

karmaR^

0 0
možnosti
L1

Lokutus 14

14. 8. 2011 14:21
....

"... jsem překvapena, že něco tak „fašizujícího“ v respektovaném ekonomickém týdeníku vůbec může projít bez jediného ostrého komentáře...." ..........ale copak nelíbí se vám ,když si angličan pustí hubu na špacír a začne psát, tak jak opravdu cítí .....vy byste raději "politicky korektní" zpravodajství, o východoevropanech psát jen pozitivně....a že tak najednou

0 0
možnosti
S

Světlonoš

14. 8. 2011 14:18
jsem čistokrevný čech

a s článkem v The Economist souhlasím. Je dobře, že The Economist přestal být politicky korektní

1 0
možnosti
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3101x
Hlásím se ke kapitalismu, ke konzervativnímu myšlení a k tradičním evropským hodnotám. Nahání mi hrůzu environmentalismus, multikulturalismus a Evropská unie. A nemám ráda tvrzení, že nikdy nevíme nic jistě, nikoho nemáme morálně hodnotit a svět není černobílý.

Seznam rubrik