Placená dovolená ministra nás vyjde levněji, než jeho plný úvazek!

16. 05. 2011 8:05:32
Pochopit vtip, obout se, mít nápady. Ministr školství Dobeš, velký milovník standardů a plošných testování, na počátku května sepsal, co všechno má zvládnout předškolák. Za svoji poměrně krátkou ministerskou kariéru už stihl vedle unifikace státních maturit rozjet i projekt plošného testování dětí v pátých a devátých třídách. Nyní přichází s dalším nápadem jak sjednocovat, tentokrát malé absolventy mateřských školek. Nemáme se prý ale bát, půjde jen o doporučující materiál, jehož dodržování nebude kontrolováno.

Kladu si jedinou možnou otázku, proboha proč!? Jestli něco od ministra pravicové vlády očekávám, pak je to rušení, škrtání, osekávání a likvidaci všeho, co zbytečně vysává státní rozpočet. Co od něj naopak vůbec neočekávám, je jakákoli aktivita ve vymýšlení nových vyhlášek, nařízení a byrokratické nabobtnávání z vlastní iniciativy. Přesně to se však jeví ústřední náplní ministerstva školství.

České Ministerstvo školství historicky vábí ambiciózní reformátory. Podstatou aktuálně připravované reformy je totiž reforma předchozí reformy, která prý do systému zavedla příliš velkou autonomii. Předpokládám, že to byl taky původní cíl té minulé reformy. Ovšem nová má již cíl odlišný. Proto se nyní dávají dohromady standardy předškolního vzdělání, aby „nevědomé“ učitelky v mateřských školkách konečně zjistily, jak vypadá vyzrálý předškoláček. A aby nebyly na pochybách, sešel se k tomu rozsáhlý meziresortní tým, který po několik měsíců bádal a pak připravil podrobný výčet dovedností, které by se děti v mateřských školách měly naučit.

A proč se to všechno dělá? Protože se prý zjistilo, že mateřské školky nepřipraví děti vždy optimálně na přechod do první třídy. Jako hlavní problém přechodu malých dětí do první třídy byly uvedeny problémy v komunikaci, v socializaci a přijímání role v kolektivu dětí, v soustředění a udržení pozornosti a v sebeobsluze. Doposud jsem žila domnění, že výše popsané je zcela věcí rodiny a stát se jí do toho, jak vychovává své děti a jaké má rodinné návyky, nemá vůbec co plést. První náraz „státní normativnosti“ děti zažijí v první třídě. A zjišťovat, že to je pro mnohé děti šok, nemusejí výzkumníci za miliardy ze státního rozpočtu, stačí se zeptat jakékoli maminky nebo tatínka. Stát se rozhodl to řešit tím, že přesune tento „náraz“ rovnou do mateřské školky. Posune pravidla, normy a plošné testy o několik let dopředu. Čím dřív se děti „srovnají“ do ideálního modelu, tím lépe. Hlavně žádné vybočování a individualita v ranném věku. Podle pana ministra Dobeše by děti měly před vstupem do první třídy být schopny „pochopit vtip“, ale zapomněl dodat, že jen ten jeho.

Proto panu ministrovi doporučuji, aby si vzal na zbývající tři roky placenou dovolenou a ponechal české školství tak jak je. Udělá pro něj mnohem větší službu a nám všem ušetří spoustu peněz.

Autor: Tereza Kakosová | pondělí 16.5.2011 8:05 | karma článku: 27.39 | přečteno: 2118x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 12.24 | Přečteno: 125 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 280 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 484 | Diskuse
Počet článků 39 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3101
Hlásím se ke kapitalismu, ke konzervativnímu myšlení a k tradičním evropským hodnotám. Nahání mi hrůzu environmentalismus, multikulturalismus a Evropská unie. A nemám ráda tvrzení, že nikdy nevíme nic jistě, nikoho nemáme morálně hodnotit a svět není černobílý.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...